А Н О Т А Ц І Я
навчальної дисципліни
«Комп’ютерне проектування садово-паркових об’єктів»
Проектування садово-паркових об’єктів (парків, садів, приватних ділянок, міських ландшафтних композицій; малих архітектурних форм) пов’язане із здобуттям, обробкою, аналізом великої кількості графічної інформації, а саме: розробкою схем планування, креслень, фотоматеріалів, ескізів фрагментів ландшафтних композицій у цілому і окремих елементів малих архітектурних форм та інших видів графічних матеріалів. Традиційними основними методами виконання цих робіт є креслення, малюнок, живопис, макетування та інші види робіт, що виконуються вручну. Останніми роками, з розвитком високопродуктивних інформаційних (комп’ютерних) технологій, розроблена велика кількість графічних програм різного призначення, у тому числі програми для дво- і тривимірного моделювання з використанням анімації і візуалізації об’єктів.
Не замінюючи і не підміняючи традиційні методи створення садово-паркових об’єктів і ландшафтних композицій, комп’ютерна графіка надає ландшафтному дизайнерові нові прогресивні можливості для реалізації його творчого потенціалу.
Метою курсу є формування у майбутніх фахівців садово-паркового господарства знань і умінь в області використання сучасних комп’ютерних технологій у проектуванні елементів садово-паркової архітектури при створенні різних ландшафтних об’єктів і композицій.
Предметом дисципліни «Комп’ютерне проектування садово-паркових об’єктів» є ознайомлення з найбільш перспективними комп’ютерними програмами, які можна ефективно використовувати при проектуванні садово-паркових об’єктів.
Завдання вивчення дисципліни. За підсумками вивчення курсу «Комп’ютерне проектування садово-паркових об’єктів» здобувач вищої освіти повинен знати: теоретичні основи комп’ютерної графіки; головні відомості про сучасні комп’ютерні програми загального дизайнерського призначення, які доцільно використовувати для проектування садово-паркових об’єктів (Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Corel Draw, «Компас-3D», AutoCAD, 3D Studio MAX та ін.); недоліки і переваги найефективніших спеціалізованих програм для проектування об’єктів ландшафтної архітектури і дизайну (Realtime Landscaping Architect, Garden Planner, Sierra Complete 3D Land Designer, Landscape Design Deluxe, Наш Сад та ін.).
Також здобувач повинен уміти: проектувати ландшафтні композиції різного призначення і об’єкти садово-паркової архітектури; робити аналіз і вибір раціонального проектувального рішення в найкоротший час; спостерігати під різними ракурсами вибрані рослини, планувальні елементи і малі архітектурні форми; за допомогою різних засобів редагування і налаштування програм міняти параметри композицій і форм; створювати віртуальні елементи ландшафту і садово-паркові об’єкти з метою їх найкращого поєднання і розташування у майбутніх композиціях; експериментувати, міняючи асортимент рослин, терміни квітіння, кольорове і композиційне рішення ділянки або парку; самостійно створювати дизайн-проекти об’єктів садово-паркової архітектури.
Місце дисципліни в структурно-логічній схемі підготовки магістрів спеціальності 206 «Садово-паркове господарство»
Навчальна дисципліна «Комп’ютерне проектування садово-паркових об’єктів» є складовою циклу освітньо-професійної програми підготовки фахівців за ступенем вищої освіти «магістр». Вона займає вихідне місце у структурно-логічній схемі і спирається на базові знання з таких дисциплін, як ботаніка, дендрологія, нарисна геометрія, ландшафтна архітектура, садово-паркова композиція. На теоретичні знання і практичні навички з цього курсу спирається вивчення дисципліни «дендропроектування».

Відповідальний за складання анотації (лектор):
Зайцева І. А., доцент, кафедра СПМЛД