А Н О Т А Ц І Я
навчальної дисципліни
«Сільськогосподарська ентомологія»

Метою навчальної дисципліни «Сільськогосподарська ентомологія» є надання здобувачам вищої освіти теоретичних знань та практичних навичок із питань захисту сільськогосподарських культур від шкідливих організмів. У загальній частині курсу висвітлюються питання з морфології та анатомії шкідливих організмів, особливостей їх розвитку і розмноження, екології, фенології та систематики в цілому. Велика увага приділяється аналізу досягнень науки й передової практики, а також сучасним методам боротьби зі шкідниками культурних рослин. У розділі сільськогосподарської ентомології розглядаються окремі таксономічні угруповання шкідників певних сільськогосподарських культур, висвітлюються ареали мешкання, біологія окремих фаз розвитку, фенологічні і екологічні особливості шкідників, харчова спеціалізація, характер пошкоджень, шкодочинність, інтегрована система захисту рослин, а також видовий склад корисної фауни (ентомофагів).
Предмет дисципліни. Ентомологія вивчає біологію і розвиток комах (Insecta), а також їх складні взаємовідносини з навколишнім середовищем. У зв’язку з різноманітним значенням комах у природі і діяльності людини в наш час Ентомологія розділена на ряд дисциплін: загальну ентомологію, що вивчає особливості будови, способу життя комах, їх видову різноманітність, взаємовідносини з середовищем; та кілька прикладних: сільськогосподарську, лісову, медичну, ветеринарну ентомологію, завдання яких полягає в науковій розробці методів захисту рослин, людини і тварин від шкідливих комах.
Сільськогосподарська ентомологія – це частина загальної ентомології, системна агрономічна дисципліна. Предметною галуззю її є: 1) вивчення систематики, біології, екології комах – шкідників сільськогосподарських культур; 2) розроблення екологічно орієнтованої системи з обмеження їх чисельності та шкодочинності з урахуванням охорони навколишнього середовища. Разом з екологією і фітопатологією вона є науковою основою захисту рослин.
Завдання сільськогосподарської ентомології – розроблення і впровадження у виробництво ефективних і безпечних прийомів ліквідації або зниження втрат урожаю від шкідливих комах.
У результаті вивчення дисципліни «Сільськогосподарська ентомологія» здобувач повинен знати: 1) основи систематики, морфології, анатомії та циклів розвитку комах; 2) видовий склад та значення корисних ентомофагів; 3) визначати економічні пороги шкодочинності фітофагів; 4) розбиратись у сучасних системах інтегрованих заходів боротьби зі спеціалізованими шкідниками.
Здобувач повинен уміти: 1) правильно встановлювати видову належність фітофагів і на основі економічних порогів шкідливості (ЕПШ) підбирати найефективнішу систему заходів обмеження їх чисельності; 2) надавати характеристику комплексам шкідників різних сільськогосподарських культур; 3) розробляти певну інтегровану систему захисту агроценозу від шкідників в умовах конкретного господарства з урахуванням місцевих умов; 4) застосовувати ентомологічні знання при розробці альтернативних систем захисту рослин від шкідливих фітофагів і прогнозів їх розвитку.
Місце дисципліни в структурно-логічній схемі підготовки бакалаврів напряму підготовки 6.090101 «Агрономія».
Дисципліна «Сільськогосподарська ентомологія» є нормативною навчальною дисципліною освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів і займає в структурно-логічній схемі цього процесу провідне місце. Вивчаючи комах – головних шкідників культурних рослин, а також науково обґрунтовуючи сучасні інтегровані системи захисту цих культур від пошкоджень фітофагами, сільськогосподарська ентомологія закономірно спирається на базові знання здобувачів вищої освіти, які вони отримують на попередніх курсах під час аудиторного вивчення таких дисциплін, як: ботаніка, фізіологія рослин, ґрунтознавство, екологія, агрохімія, фітофармакологія, загальне землеробство, сільськогосподарська фітопатологія, а також у ході виконання програм відповідних навчальних практик. Формування професійних знань здобувачів вищої освіти з дисципліни «Сільськогосподарська ентомологія» забезпечує успішне вивчення спеціальних дисциплін, таких як: землеробство, рослинництво, овочівництво, плодівництво, карантин рослин, інтегрований захист рослин та ін.

Відповідальний за складання анотації (лектор):
Зайцева І. А., доцентка, кафедра СПМЛД