1.1. Мета і завдання викладання дисципліни - оволодіння теоретичними основами сільськогосподарської фітопатології, вивчення етіології хвороб, особливостей їх розвитку; патогенезу та біоекології збудників фітозахворювань, ознайомлення з методами і заходами захисту рослин від хвороб для забезпечення практичної можливості точно діагностики захворювань рослин та забезпечення високоефективної системи захисних засобів проти цих шкодочинних об’єктів, вивчення як діагностичних симптомів проявлення конкретних хвороб на сільськогосподарських культурах, так і морфологічних та біологічних особливостей їх збудників, навчання за макро- і мікроскопічних ознак уражених органів рослин правильного діагнозування хвороб та їх збудників і на основі цього – обґрунтовувати ефективні захисні заходи.
В результаті вивчення дисципліни сільськогосподарська фітопатологія студент повинен знати:
- основні відомості про симптоми найбільш поширених хвороб польових, овочевих, плодових, ягідних культур і виноградної лози;
- збудника кожної хвороби, його систематичне положення, мікроскопічні ознаки, річний цикл розвитку, місця збереження і джерела поширення інфекції;
- вплив факторів зовнішнього середовища на зараження рослин патогенами і розвиток хвороби;
- оцінку впливу умов зовнішнього середовища на зараження рослин патогенами і можливий подальший перебіг хвороби;
- типи паразитизму та спеціалізації найбільш розповсюджених збудників інфекційних хвороб, особливості їх розповсюдження, особливості патологічного процесу динаміки розвитку інфекційних хвороб рослин;
- прогнозування їх чисельності, етіологію інфекційних та неінфекційних хвороб рослин.
Студент повинен вміти:
- розрізняти мікроскопічні ознаки збудників хвороб;
- правильно ставити діагноз хвороби;
- проводити оцінку фітосанітарного стану посівів та посадок, що має проходити у дієвій єдності, спрямованій на вдосконалення складання високоефективної системи заходів боротьби з хворобами рослин,
- базуючись на даних, отриманих при проведенні фітосанітарного моніторингу посівів і насаджень сільськогосподарських культур з метою прогнозування розвитку хвороб, планувати і проводити захисні заходи для запобігання втрат урожаю і погіршення якості продукції.