Мета, завдання і предмет дисципліни “Сучасні методи селекційної роботи в рослинництві”
1.1. Мета викладання дисципліни.
Дисципліна спрямована на ознайомлення з основними методичними підходами стосовно вирішення нагальних проблем у адаптивної системі селекції, яка в даний час стала пріоритетною у всьому світі, виступаючи в якості одного з найважливіших чинників переходу до адаптивного рослинництва. Суттю навчальної дисципліни є адаптивна система селекції при розробці методів ендогенного і екзогенного управління адаптивними реакціями рослин з метою підвищення продукційних, природоохоронних і функцій ресурсозбереження агроекосистем і агроландшафтів та відтвореним ресурсом біосфери в довготривалій перспективі.
Завдання вивчення дисципліни. Надати майбутнім докторам філософії за спеціальністю 201 «Агрономія» теоретичні знання та практичні вміння і науковий аналіз процесів і явищ при виведення сортів культурних рослин, що володіють високим адаптивним потенціалом, розкрити їхнє значення у сучасної селекції, насінництві, рослинництві
1.2. Компетентності і програмні результати навчання. Загальні компетентності: ЗК1 Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. Фахові компетентності: ФК1 Здатність продукувати і обґрунтовувати нові перспек-тивні ідеї, гіпотези, стратегії виконувати оригінальні дослідження, досягати наукових результатів, які створюють нові знання в агрономії та дотичних до неї міждисциплінарних напрямах і можуть бути опубліковані у провідних наукових виданнях х сільськогосподарських наук і суміжних галузей. ФК2 Здатність застосовувати сучасні методи та інструменти експериментальних і теоретичних досліджень у сфері агрономії, інформаційні технології, методи комп’ютерного моделювання, бази даних та інші електронні ресурси, спеціалізоване програмне забезпечення у науковій та освітній діяльності. ФК4 Здатність аналізувати, оцінювати і прогнозувати сучасний стан і тенденції розвитку агротехнологій вирощування сільськогос-подарських культур. ФК5 Здатність ініціювати та реалізовувати інноваційні комплексні проекти в агрономії та дотичні до неї міждисциплінарні проекти, лідерство під час їх реалізації. СК6 Здатність виявляти, ставити та вирішувати проблеми дослідницького та/або інновацій-ного характеру у сфері агрономії, оцінювати та забезпечувати якість виконуваних досліджень. Програмні результати навчання: ПРН1 Застосовувати передові концептуальні та мето-дологічні знання з філософії науки, агрономії та суміжних галузей, а також дослідницькі вміння для планування й проведення актуальних прикладних наукових досліджень. ПРН 3 Планувати і виконувати теоретичні й експериментальні дослідження з агрономії та дотичних наукових напрямів з використанням сучасних методів, технологій та інструментів, критично аналізувати результати власних досліджень та інших дослідників у контексті усього комплексу сучасних знань щодо досліджуваної роботи.
1.3. Предмет дисципліни. Основні методи досліджень в сучасній селекції сільсько-господарських рослин направлена на формування у аспірантів навиків володіння сучасними методами селекції рослин, які використовуються в селекції сільськогосподарських культур.
1.4. Місце дисципліни в структурно-логічній схемі підготовки докторів філософії зі спеціальності 201 Агрономія. Пререквізити: відсутні. Кореквізити: відсутні