1. Мета, завдання і предмет дисципліни селекція і насінництво
Викладання дисципліни проводиться з метою формування у студентів глибоких теоретичних знань та практичних навичок зі створення селекційного матеріалу, добору вихідного матеріалу і його оцінки, а також з методами і прийомами виробництва високо якісного насіння.
1.2. Компетентності і програмні результати навчання (відповідно до матриць відповідності ОПП загальні (ЗК) і фахові (ФК) компетентності, а також програмні результати навчання (ПРН). Навчальна дисципліна «Селекція і насінництво сільськогосподарських культур» забезпечує набуття наступних компетентностей: ЗК3. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. ЗК6. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності. ЗК7. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях. ЗК9. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.
ЗК11. Прагнення до збереження навколишнього середовища. ФК1. Базові знання з агрономічних дисциплін (рослинництво, землеробство, агрохімія, агрометеорологія, ґрунтознавство, механізація в рослинництві, захист рослин). ФК2. Здатність вирощувати, розмножувати сільськогосподарські культури та здійснювати технологічні операції з первинної переробки і зберігання продукції. ФК3. Знання та розуміння основних біологічних і агротехнологічних концепцій, правил і теорій, пов’язаних з вирощуванням сільськогосподарських та інших рослин. ФК4. Здатність застосовувати знання та розуміння фізіологічних процесів сільськогоспо-дарських рослин для розв’язання виробничих технологічних задач. ФК5. Навички оцінювання, інтерпретації й синтезувати теоретичну інформацію та практичні, виробничі і дослідні данні в галузях сільськогосподарського виробництва. ФК6. Здатність застосувати методи статистичної обробки дослідних даних, пов’язаних з технологічними та селекційними процесами в агрономії. ФК8. Здатність розв’язувати широке коло проблем та задач в процесі вирощування сільськогосподарських культур, шляхом розуміння їх біологічних особливостей та використання як теоретичних, так і практичних методів. ФК9. Здатність управляти комплексними діями або проектами, відповідальність за прий-няття рішень у конкретних виробничих умовах.
Програмні результати навчання
Опанувавши матеріали навчальної дисципліни, студент повинен набути таких програмних результатів навчання:
ПРН4. Порівнювати та оцінювати сучасні науково-технічні досягнення у галузі агрономії. ПРН5. Проводити літературний пошук українською та іноземною мовами та аналізувати отриману інформацію. ПРН6. Демонструвати знання й розуміння фундаментальних дисциплін в обсязі, необхідному для володіння відповідними навичками в галузі агрономії.
ПРН7. Демонструвати знання й розуміння принципів фізіологічних процесів рослин в об-сязі, необхідному для освоєння фундаментальних та професійних дисциплін. ПРН9. Володіти на операційному рівні методами спостереження, опису, ідентифікації, класифікації, а також культивування об’єктів і підтримання стабільності агроценозів із збереженням природного різноманіття. ПРН10. аналізувати та інтегрувати знання із загальної та спеціальної професійної підготовки в обсязі, необхідному для спеціалізованої професійної роботи у галузі агрономії. ПРН11. Ініціювати оперативне та доцільне вирішення виробничих проблем відповідно до зональних умов. ПРН 12. Проектувати й організовувати технологічні процеси вирощування насіннєвого матеріалу сільськогосподарських культур відповідно до встановлених вимог. ПРН13. Проектувати та організовувати заходи вирощування високоякісної сільськогос-подарської продукції та відповідно до чинних вимог.
ПРН 14. Інтегрувати й удосконалювати виробничі процеси вирощування сільськогоспо-дарської продукції відповідно до чинних вимог.
1.3. Предмет дисципліни.
Сорти та гібриди включені до Державного реєстру сортів рослин, придатних до по-ширення в Україні. Методи створення сортів та гібридів, оцінки та методика сортовипро-бування сільськогосподарських культур.
1.4. Місце дисципліни в структурно-логічній схемі підготовки фахівця спеціальності 201 «Агрономія»:
Пререквізити: ботаніка, генетика, фізіологія рослин, біологічні основи рослинництва, ентомологія, фітопатологія, ґрунтознавство, агрометеорологія, землеробство, агрохімія, дослідна справа.
Кореквізити: спеціальна селекція і насінництво польових культур, стандартизація та управління якістю продукції рослинництва, зберігання і переробка с.-г. продукції