1. Мета, завдання і предмет дисципліни «Спеціальна генетика»
1.1. Мета і завдання викладання дисципліни –засвоєння студентами необхідного обсягу знань щодо спадковості та мінливості у рослинному, тваринному світі і генетиці людини. Формування світогляду студентів стосовно загально генетичних закономірностей онтогенезу та філогенезу, успадкування ознак, знайомств з сучасними досягненнями і значенням генетики для вирішення проблем селекції, біотехнології, охорони природи, медицини.
Завдання вивчення дисципліни. В результаті вивчення дисципліни генетики студент повинен знати:
- цитологічні і молекулярні механізми спадковості і мінливості;
- методи генетичного аналізу спадковості і мінливості організмів;
- теоретичні основи загальної генетики рослин (інбридингу, гетерозису, віддаленої гібридизації, мутагенезу, поліплоїдії, генної інженерії);
- методи генетичного аналізу і можливості використання в селекційно-генетичних дослідженнях.
Студент повинен вміти:
- користуватись науковою, навчальною та методичною літературою з генетики;
- аналізувати спадковість і мінливість живих організмів методами генетичного аналізу;
- використовувати методи генетичного аналізу в селекції та насінництві рослин;
- використовувати генетичні значення під час вивчення інших агробіологічних дисциплін і в своїй праці за фахом.
1.2. Компетентності і програмні результати навчання.
Загальні компетентності: ЗК 1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу, синтезу. ЗКЗ. Здатність виявляти, ставити та вирішувати проблеми. ЗК4 Здатність працювати в міжнародному контексті.
Фахові компетентності: СК2. Здатність аналізувати та оцінювати сучасні проблеми, перспективи розвитку та науково-технічну політику в сфері агрономії. СКЗ. Здатність створювати нові технології та застосовувати сучасні технології агрономії, враховуючи їх особливості та користуючись передовим досвідом їх впровадження, розробляти наукові основи технологій вирощування сільськогосподарських культур. СК5. Здатність розв'язувати складні задачі у широких або мультидисциплінарних контекстах на основі спеціалізованих концептуальних знань, що включають сучасні наукові здобутки у сфері агрономії. СК7. Здатність самостійно організовувати та проводити наукові дослідження з використанням загальноприйнятих методів і стандартів ґрунтових і рослинних зразків.
Програмні результати навчання: РН1. Використовувати методологію наукових досліджень, спеціальні методи та інструменти експериментальних досліджень. сучасні методи обробки даних для розв'язання складних задач агрономії. РН2. Інтегрувати знання з різних галузей для розв'язання складних теоретичних та/або практичних задач і проблем агрономії. РН5. Планувати і виконувати наукові і прикладні дослідження в сфері агрономії, аналізувати результати, обгрунтовувати висновки.
1.3. Предмет дисципліни. Закономірності успадкування, передачі та зміни генетичної інформації
1.4. Місце дисципліни в структурно-логічній схемі підготовки фахівця зі спеціальності 201 Агрономія (магістр).
Пререквізити: генетика.
Кореквізити: спеціальна селекція і насінництво польових культр, біотехнологія в рослинництві.