1. Мета, завдання і предмет дисципліни «Аквакультура природних водойм»

1.1. Мета і завдання викладання дисципліни.
Мета викладання дисципліни – оволодіння сумою знань стосовно типів природних водойм, технологічних вимог, які ставляться до використання природних водойм у рибогосподарських цілях, загальних особливостей рибогосподарського використання водойм, біотехніки і технологічних прийомів спрямованого формування промислової іхтіофауни та культивування гідробіонтів у контрольованих умовах на базі різних типів природних водойм.
У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувачі вищої освіти повинні бути здатним продемонструвати такі результати навчання:
знати:
- особливості функціонування природних водних екосистем різного типу;
- характеристику функціонального стану та особливості динаміки водних екосистем під впливом гідротехнічного будівництва, природних і антропогенних чинників;
- закономірності розвитку біоти у природних водоймах;
- відповідність якості води водойм різного типу критеріям водойм рибогосподарського призначення, ефективність використання природних водойм у риборозведенні;
- загальну характеристику господарств аквакультури різних типів;
- біологічну характеристику об’єктів аквакультури;
- акліматизацію та аутоакліматизацію гідробіонтів у природних водоймах;
- основи технології культивування риб і нерибних видів гідробіонтів у природних водоймах різних типів;
- гастрономічні, медичні та інші господарсько-корисні властивості об’єктів аквакультури природних водойм;
уміти:
- характеризувати вимоги до рибогосподарського використання природних водойм різних типів та знати обов’язки їх користувачів;
- проводити вибір об’єктів аквакультури для вирощування в річках, озерах, водосховищах, прибережних ділянках морів та спрямовано формувати склад флори і фауни цих водойм шляхом вселення гідробіонтів із високими біопродуктивними властивостями та показниками, з урахуванням вимог екологічної безпеки, збереження природного біорізноманіття і забезпечення сталого функціонування водних екосистем;
- вирощувати туводні, напівпрохідні і прохідні види риб на рибницьких підприємствах із відтворення рибних запасів (нерестово-вирощувальних господарствах та рибозаводах), розраховувати їх щільність посадки і здійснювати зариблення природних водойм;
- проводити технічну, хімічну та біологічну меліорацію річок, озер і водосховищ, лиманів і заток, захист їх від літніх та зимових задух, спасіння молоді риб у весняний період;
- проводити відтворення та подальше вирощування нерибних видів гідробіонтів, визначати перспективні шляхи розвитку рибництва у природних водоймах;
- визначати типи господарств аквакультури, способи і об’єкти вирощування продукції, проводити їх вибір залежно від умов господарювання;
- вибирати та проводити акліматизаційні заходи;
- проводити вирощування основних груп морських водоростей на різних технологічних етапах;
- проводити вирощування морських і прісноводних молюсків на різних технологічних етапах;
- проводити вирощування ракоподібних за різних умов і технологічних циклів;
- застосовувати основні технологічні процеси та проводити вирощування коропових, окуневих, сомових, лососевих, осетрових, кефалевих, камбалових та інших риб за випасної, напівінтенсивної й інтенсивної форм рибництва в природних водоймах.