Метою вивчення дисципліни є формування у здобувачів вищої освіти переконання, що лише забезпечення високоякісної післязбиральної обробки і зберігання зерна, а також його безвідходна переробка дає змогу отримати високий ефект від виробництва зерна.
Предметом дисципліни є розглядання в комплексі питання якості зерна та продуктів його переробки, методики визначення якості зернових різного цільового призначення, знання біологічних (фізіологічних) особливостей зерна як об’єкта зберігання, основних принципів зберігання та переробки зерна, вміння рекомендувати технологію післязбиральної обробки зернової маси, яка надходить після збирання, визначати потребу у сховищах, складати план закладання зерна різного цільового призначення в сховища, здійснювати контроль за післязбиральною обробкою та зерновою продукцією у процесі тривалого зберігання, та підготувати партію зерна різного цільового призначення до реалізації з врахуванням принципів державного нормування, а також знання вимог, що ставляться до сировини у різних галузях промисловості.
Загальний об’єм курсу – 60 годин, з них годин аудиторних занять, в тому числі: лекцій – 12 годин і лабораторних – 12 години. Вид підсумкового контролю у 5 семестрі – екзамен. На самостійну роботу відводиться 36 годин.