Основною метою викладання курсу є формування у здобувачів вищої освіти системи знань зі стандартизації, метрології та управління якістю, опанування науково-методичних джерел національної стандартизації та метрологічної системи України, нормативного й законодавчого забезпечення виробництва та сфери обігу, теорії якості і основоположних принципів побудови та функціонування систем управління якістю. Все це дає змогу забезпечити високу кваліфікацію майбутніх спеціалістів у їх багатогранній діяльності, використовуючи досягнення сучасної стандартизації та метрології в управлінні якістю товарів і послуг, сприяти прийняттю самостійних правильних рішень в умовах жорсткої конкуренції під час розгляду наукових та виробничо-господарських завдань для одержання високих результатів.
Головне завдання вивчення навчальної дисципліни – надати майбутнім фахівцям необхідний комплекс знань щодо вміння вільно орієнтуватися у стандартизації, метрології, сертифікації та управлінні якістю, вміло застосовувати нормативні документи, визначати їх категорії та види, оцінювати нормативні документи відповідно до вимог науково-технічного та соціально-економічного прогресу.
Загальний об’єм курсу – 90 годин, з них 14 годин аудиторних занять, в тому числі: лекцій – 8 годин та практичних – 6 години. Вид підсумкового контролю у 5 семестрі – диференційований залік. На самостійну роботу відводиться 76 годин.