1.1. Мета викладання дисципліни – оволодіти теоретичними знаннями і практичними навичками здійснення оцінки технологічних процесів у рослинництві, обґрунтування складу машинно-тракторного агрегату за енерговитратами, типу та кількісного складу транспортних засобів і оцінку технологічних схем виконання механізованих робіт за енерговитратами.
Предмет дисципліни “Машиновикористання в рослинництві” – обґрунтування раціонального складу машинно-тракторного парку за різних технологій вирощування за критеріями мінімальної енергоємності .
Завдання вивчення дисципліни – на основі теоретичних знань вміти оцінювати технологічні процеси у рослинництві, обґрунтування складу машинно-тракторного агрегату за енерговитратами, типу та кількісного складу транспортних засобів і оцінку технологічних схем виконання механізованих робіт за енерговитратами.
1.2. Компетентності і програмні результати навчання (відповідно до матриць відповідності ОПП:
загальні (ЗК) ЗК1 - Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу;
ЗК2 - Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях;
ЗК4 - Здатність приймати обґрунтовані рішення;
ЗК7 - Навички використання інформаційних і комунікаційних технологій;

фахові:
ФК5 - Здатність розв’язувати задачі оптимізації і приймати ефективні рішення з питань використання машин і техніки в рослинництві, тваринництві, зберіганні, первинній обробці і транспортуванні сільськогосподарської продукції;
ФК10 - Здатність організовувати процеси сільськогосподарського виробництва на принципах систем точного землеробства, ресурсозбереження, оптимального природокористування та охорони природи; використовувати сільськогосподарські машини та енергетичні засоби, що адаптовані до використання у системі точного землеробства.
ФК 14 - Здатність гарантувати екологічну безпеку у сільськогосподарському виробництві.
програмні результати навчання (ПРН): ПРН6 - Приймати ефективні рішення стосовно форм і методів управління інженерними системами в АПК; ПРН10 - Приймати ефективні рішення щодо складу та експлуатації комплексів машин; ПРН20 - Розробляти і реалізувати ресурсоощадні та природоохоронні технології у сфері діяльності підприємств АПК.
1.3. Місце дисципліни в структурно-логічній схемі підготовки фахівця спеціальності 208 «Агроінженерія»:
Пререквізити: Трактори і автомобілі, сільськогосподарські машини, експлуатація машин та обладнання.
Кореквізити: Основи точного землеробства; Адаптивні мехатронні системи сільськогосподарського виробництва